Van de Polder naar de duinen, georganiseerd door Arjan Zonneveld.

Georganiseerd door Arjan Zonneveld.

Op zondag 13 augustus 2023 worden jullie tussen 10.00 en 10.30 uur welkom geheten bij Café "De Zon", Oosterhoutsedijk 16, 6663 KS Nijmegen (Lent) met een kopje koffie of thee en een heerlijk stuk appelgebak. Dit café ligt op het Waaleiland in Lent bij Nijmegen en  bestaat al vanaf 1926. Het heeft een heerlijk terras en dat komt goed uit in de zomer bij mooi weer. Klein stukje wandelen en je hebt een mooi uitzicht op de Waalkade van Nijmegen.

Zodra we het eiland af wPolder1illen rijden zien we rechts een beeld van een Romeins masker. Nijmegen had in de Romeinse tijd een zeer prominente rol en was van strategisch belang voor de Romeinen. We gaan over de Waalbrug en rijden via het Valkhofpark naar de Ooijpolder. In de Ooijpolder kunnen we genieten van de prachtige natuur langs de Waal tussen Nijmegen en Millingen aan de Rijn. Hier verblijven bevers, otters, konikpaarden en Gallowayrunderen. Kopje koffie of een vroege lunch kan je nuttigen bij De "Thornsche molen". We steken de grote weg over bij Beek. Door Beek, met restaurantjes, rijden we naar boven richting Berg en DaPolder2l. Ga je naar boven, dan moet je ook weer naar beneden. Dit doen we via de achtbaan, genaamd de Zevenheuvelenweg. Maar voordat we deze afdalen slingeren we nog even langs twee openluchtparken, Het "Afrika" museum en "Orientalis". Daar kun je lekker wandelen in Afrika of in het Midden Oosten.

Nadat we even de Duitse grens aantikken en kunnen genieten van de stuwwallen die in de laatste ijstijd zijn gevormd, rijden we via de Zevenheuvelenweg naar Groesbeek. Ook in Groesbeek en de omgeving zijn voldoende mogelijkheden om de lunch te nuttigen. Met gevulde buikjes rijden we over de Mookerheide waar uiteraard het jachtslot een bezienswaardigheid is. Je moet hiervoor wel even van de route af. Over de heuvels bij Groesbeek, die in de Polder3Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden, rijden we via een prachtige grensweg naar Milsbeek en gaan we om de Mookerplas naar Plasmolen. Ben je vergeten te lunchen dan heb je in Plasmolen nog plenty kansen om dat alsnog te doen. Door de landerijen en bossen tussen de Duitse grens en Gennep rijden we langs Center Parcs Heijderbos. Na het plaatsje Afferden zien we aan de rechterkant de ruïne van kasteel "Bleijenbeek". Dit kasteel is gebouwd net voor de 14e eeuw en in 1945 heeft de RAF door middel van een bombardement er een ruïne van gemaakt. Polder4Vanaf daar rijden we al de Maasduinen in. Dit prachtige bosgebied met de zandduinen herbergen veel diersoorten, waaronder vele soorten broedvogels. In de Maasduinen liggen twee meren, het Reindersmeer en het Leukermeer. Deze meren zijn ontstaan door de zandwinning en worden verbonden door een kanaal. Dit kanaal heeft een sluis waar nu het bezoekerscentrum is gevestigd. Het Reindersmeer is een meer voor de natuur en de rust. Lekker even de benen strekken. Het Leukermeer is voor toerisme en de watersport.

Aan de haven bij het Leukermeer ligt ons eindpunt in de zon op ons te wachten met het prachtige terras. "Lucas Aan Het Water", De Kamp 11, 585 EG Well,5 heeft een heel groot teras en een hele grote parkeerplaats. Echter het kan heel druk zijn op de parkeerplaats door dagjesmensen op de boten. Dit kan met parkeren en Polder5probleem geven. Heb je parkeerplaats dan kan je heerlijk op het terras een drankje en een hapje nuttigen en daarna weer tevreden onze weg vervolgen naar huis of een andere bestemming naar keuze. Wil je de gok niet nemen op de parkeerplaats dan kan je van je eigen groepje nog afscheid nemen op een terras net voorbij Afferden of nog iets eerder, vlak voor Heijderbos. De rit is heel goed te doen en kan in ongeveer drie uur gereden worden. Geniet daarom tussendoor van alles wat geboden wordt. Let wel op in de Ooijpolder. Door de dijken kan je hier nog wel veel voetgangers en fietsers op je weg tegenkomen. Ik weet zeker dat jullie allemaal zo gaan genieten van deze rit.

 Twitter   Facebook   Instagram